Видове орхидеи

След като развиете повече от променящ се интерес към тези цветя, бързо ще забележите колко разнообразно е това семейство от екзотични растения. Те обхващат родове, които дават както ванилия, която обичате да използвате като аромат или в готварски специалитети, така също и аромати, които обичате да носите върху себе си. Всяко цвете има уникални характеристики и изисквания за грижи. Сравнете някои от най-често култивираните видове орхидеи, за да можете да определите какъв тип орхидеи искате да красят дома, офиса или градината ви.

Орхидея тип Катлея

Орхидеите тип Катлея са широко хибридизирани, което води до голямо разнообразие от цветове и форми. Много орхидеи от този вид имат привлекателни лунички, ивици или други двуцветни елементи. Някои от тях са доста ароматни и са най-популярните  орхидеи за букети, декорации и други украси.

Цимбидиум

Тези орхидеи могат да имат малки цветове в сравнение с някои други сортове, но техните многобройни цветни шпайкове осигуряват задоволителен външен вид. Добрите избори за начинаещи включват лимонената зелена „Chica“, жълтата и червената „Showoff“ или ярко розовата „Frae“, всички носители на високо оценения сертификат на Американската асоциация на орхидеите. Някои разновидности могат да се намерят в България.

Дендробиум

Тежките и изключително ярки цветове на орхидеята дендробиум често изискват подрязвания. С повече от 1000 вида, включени в този голям орхидеен род,  дендробиумът се противопоставя на лесното категоризиране. Най-често срещаните разновидности, които ще намерите в търговските вериги, са в цветовете бяло, жълто или лавандула.

Епидендрум

Семейството на епиденрума е голямо, съдържащо повече от 1000 чисти вида и много повече хибриди. Цветовете са дребни, а растенията се нуждаят от много ярка светлина, за да цъфтят и да процъфтяват. Производителите на епидедруми обикновено се нуждаят от допълнителни растения, когато отглеждат тези орхидеи на закрито. Характерно за повечето видове тук е това, че цветът изглежда изграден от две части, често с различен цвят. Страничните листенца са по-тънки и сякаш покриват основата в средата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *