Видове лазери за лазерна епилация

Ето някои видове лазери за лазерна епилация

За отстраняване на космите с лазерна епилация в медицината се използва червено лъчение. То прониква най-дълбоко в кожата и се абсорбира добре от меланин. Червеното лъчение практически не се абсорбира от липиди, протеини и нуклеинови киселини. Следователно не предизвиква активиране на липидната пероксидация и не е мутагенно. Най-подходящото лъчение за епилация са лазерите с рубин, александрит, диод и неодим (Nd: YAG).

Лазерна епилация, се различава по дължината на вълната на излъчената светлина, както и по енергията на излъчване и продължителността на импулса. В зависимост от лазерните параметри увреждането на фоликулите може да бъде фотомеханично (в случай на Nd: YAG лазер), когато основният разрушителен фактор е бързото разширяване на тъканта при нагряване. Фототермално, когато се случи коагулация, карбонизация (карбонизация) или изпарение (изпаряване).

Точният механизъм на нарушаване на растежа на косата по време на фотоепилация остава неизвестен. Интересното е, че за разлика от битовите методи за епилация, ефектът от фотоепилация се удължава, тоест растежът на космите продължава да се нарушава и техният брой намалява след завършване на курса за епилация. Възможни са няколко опции:

  • Термичната експозиция причинява коагулация на кръвоносните съдове, които хранят космения фоликул. Това води до постепенна атрофия на фоликула и спиране на растежа на косата.
  • Термичната експозиция стартира процеса на програмирана смърт в клетките на фоликуларния епител, което води до фоликуларна атрофия.
  • Има нарушение на регулацията на фазите на растежа на косата поради нарушение на взаимодействията между растежните клетки на фоликула.

Рубинен лазер

Рубиновият лазер генерира червено лъчение с дължина на вълната 694 nm – при максимално усвояване от меланин. Хемоглобинът при дадена дължина на вълната абсорбира слабо. Рубинов лазер с дълъг импулс произвежда светлинни импулси с продължителност около 3 ms, осигурявайки енергиен поток до 40-60 J / cm². Скоростта на повторение на импулса на рубинен лазер обикновено е около 1 Hz (един импулс в секунда), тоест това е сравнително бавнодействащ лазер.

Този тип лазер не е приложим за силно загоряла кожа, както и за светла коса. Ефективността на обезкосмяването се увеличава при тип I и II на кожата според Fitzpatrick в комбинация с тъмна коса. Светлата и червена коса, както и космите по дъбена кожа или върху кожа тип IV и V, практически не се отстраняват. Въпреки това, понякога премахването на космите не дава желания ефект дори на тъмна коса. Причините за това не са изяснени. Предложените хипотези, че ефективността на епилацията се влияе от количеството косми във фазата на растеж или съдържанието на меланин в косата, не са потвърдени.

В момента рубиновите лазери се считат за остарели и почти никога не се използват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *