Бягаща пътека – устройство и история

Какво представлява бягащата пътека?

Бягащата пътека е устройство, което обикновено се използва за ходене, бягане или катерене на едно място. Въведено е преди разработването на моторизирани машини, за да се използва силата на животни или хора, за да се свърши работа. В миналото е представлявало вид мелница, управлявана от човек или животно, стъпващо върху стъпалата на мелнично колело. В по-късни времена бягаща пътека е  използвана като наказателно устройство за хора, осъдени на тежък труд в затворите.

Как се използват в днешни дни?

Съвсем отскоро бягащите пътеки се използват като тренажори за бягане или ходене на едно място. Вместо потребителят да управлява мелница, устройството осигурява движеща се платформа с широка транспортна лента, задвижвана от електрически двигател или маховик. Движи се назад, изисквайки от потребителя да ходи или бяга със скорост, която съответства на машината. Следователно работната скорост може да се контролира и измерва.

История на тренажора

Уилям Стауб, машинен инженер, разработва първата потребителска бягаща пътека за домашна употреба. Идеята идва, след като прочита книгата от 1968 г. „Аеробика“ от Кенет Х. Купър. В нея се отбелязва, че хората, които бягат по осем минути четири до пет пъти седмично, ще бъдат в по-добро физическо състояние. Стауб забелязва, че по това време няма достъпни домашни бягащи пътеки и решава да разработи такава за собствена употреба в края на 1960 г. Той нарича първата си бягаща пътека PaceMaster 600. След като приключва, Стауб изпраща своя прототип на Купър, който намира първите клиенти на машината, включително продавачи на фитнес оборудване. Стауб започва да произвежда първите бягащи пътеки в своя завод в Клифтън, Ню Джърси, преди да премести производството в Литъл Фолс, Ню Джърси.

Възможности

По-скъпите и тежкотоварни версии са с моторно задвижване (обикновено от електрически мотор). По-простите, по-леки и по-евтини версии пасивно се съпротивляват на движението, движейки се само при натискане на пътеката с крака. Последните са известни като ръчни бягащи пътеки.

Бягащите пътеки продължават да бъдат най-продаваната категория оборудване за упражнения с голяма разлика. В резултат на това индустрията на бягащите пътеки има стотици производители по целия свят.