Босна и Херцеговина

Признавам си, Босна и Херцеговина ми е слабост и не мога да бъда безпристрастна. И как е възможно да остане човек равнодушен в тази магична страна, в която можеш да усетиш вибрациите на чудесата и мистериите. Въпреки, че на пръв поглед картата на конфедерацията изглежда скучна, пътувайки из нея усещаш как постепенно се влюбваш във всичко наоколо. Невероятна природа, страхотни хора, уникална култура, следи от война, мистериозни природни пирамиди (или пък не съесем природни?). Средновековни богомислки гробища, вековни мостове, джамии, църкви и какво ли още не.

Босна и Херцеговина – The sadness beauty

Нищо в историята на Босна и Херцеговина не е типично. Приемат християнството сравнително късно, но решават да бъдат богомили и по този начин стават единствената в света официална богомислка държава. След  османското нашествие масово приемат исляма, което отново е нетипично за славянските народи под турска власт.

Във войната за независимост от Югославия на нейна територия се случват нечовешки зверства срещу мирното население, но дори това не успява да сломи силният им дух. Обсадата на Сараево е най-дълго продължилата обсада в съвремената история на света, градът е почти напълно разрушен, но не и волята за живот на хората. Днес, повече от 20 години след края на войната, следите са навсякъде за да напомнят на всички, че войната е най-ужасното нещо на света. Дупки от куршуми по жилищните сгради, полуразрушени фасади на музеи, хотели, болници, жп гари, стадиони, дупки от снаряди по улиците. Звучи ужасно, но е част от историята и част от личната история на цяло едно поколение.

Природни дадености

За любителите на природата Босна е рай на земята. Само тук на Балканите може да се види истинска джунгла – природният парк Perućica Rainforest. Поради изключителният характер на гората достъпът е силно ограничен и се допускат малки групи водени от лицензирани водачи.

Perućica Rainforest е част от големият Sutjeska National Park. В него можете да се насладите на високи върхове, дълбоки каньони и безкрайни красиви гледки.

Босненските пирамиди са едно от най-известните места на Балканите. Хиляди туристи се стичат там, омагьосани от мистерията, с която са обвити тези природно-човешки феномени. Изследванията на Босненския археолог Dr. Semir Osmanagich Ph.D. говорят за наличието на енергиен генератор в сърето на най-голямата пирамида, необичайни лечебни сили. А също така според него доказват намесата на древна високоразвита цивилизация. С две думи, точното място за всички хора с отворено съзнание за връзката между природата и човека и силата на космическата енергия.

Да не забравяме за мостовете в Мостар и Вишеград. Те са построени в периода на Османското господство и включени в списъка на UNESCO за световно културно наследство. Ако не сте чели книгата на нобеловият лауреат Ivan Andrić „The Bridge on the Drina“, препоръчваме ви я горещо. Брилятно разказана истрорията на Вишеград, моста и хората ви потапя в духа на Босна и съм сигурна, че след това ще искате да видите моста със собствените си очи.

Безкрайни са чудесата и мистериите на Босна и Херцеговина. Не искам да пропускам пръснатите из цялата страна средновековни богомилски гробни паметници със закодирани в тях символи на познанието, както и Medjugorje – свещенно място за милиони католици, вярващи че там се появила Дева Мария.

Urbex фотографии

Освен всичко друго, Bosnia е рай за Urbex Photography. Стотици изоставени обекти омагьосват с красотата и необичайността си. Абсолютно задължително е наемането на local urbex guide, заради високия риск от нападения или попадането на противопехотни мини!!!

Като професионален гид на Балканите горещо ви препоръчвам да отделите поне 5-6 дни за тази невероятна страна. Имайте предвид, че територията не е много малка, а пътищата почти навсякъде са планински, което прави пътуването между отделните места сравнително дълго. Ако все пак не можете да отделите повече от 1-2 дни, не пропускайте да посетите Сараево и Мостар. Храната е вкусна, а цените невероятно ниски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *